Het is nog vroeg in de morgen op 4 November 1899 wanneer de eerste automobielen worden gestart in Den Haag. Het is koud, er staat veel wind, en vele wegen zijn veranderd in modder paden. De perfecte dag voor de eerste Trial, en zo geschreven automobiel wedstrijd, wordt gehouden in Nederland door de Nederlandsche Automobiel Club. Een Trial die zal eindigen in Naaldwijk 30 kilometer vanaf Den Haag. Het doel? De Nederlandse bevolking laten inzien dat de automobiel de toekomst is, dat veilig is en vooral betrouwbaar. Want wij Nederlanders wouden in de begin jaren maar weinig weten van de automobielen. Net zoals we in 1850/60 niets wouden weten van de treinen.
De Nederlandsche Automobiel Club (NAC), nu bekend onder de naam Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) is op 3 Juli 1898 opgericht. Ten behoeve van de promotie van de automobielen, in die tijd de naam voor de auto. De automobiel had namelijk een slechte naam in Nederland. Vooral de elite reedt er mee, en deze waren niet vies van wedstrijden onderling organiseren. Elk auto-ongeluk werd dan ook uitgebreid in de kranten gemeld. Ondanks dat de meeste mensen wel wisten dat de Automobiel de toekomst had werd de NAC opgericht.
Datzelfde jaar al werd er geopperd om een betrouwbaarheidsrit of een trial te organiseren voor automobielen. Dit zou uiteindelijk een jaar later gebeuren. Hoewel de insteek was dat dit geen race zou worden, wordt deze zo wel beschouwd. Nadat de automobielen de dag voor de trial tentoongesteld werden voor geïnteresseerde en de heren “coureurs” een prettige avond achter de rug hadden was het tijd om de motoren te starten.
Zover ik kon achterhalen waren er zeven inschrijvingen, het zouden er echter meer kunnen zijn geweest. Ik ben hier alleen niet achter gekomen helaas, de volgende heren namen deel:
– E.P.J. Roelants met een Panhard & Levassor.
– Jonkheer C.H.C. de Villeneuve met een de Dion Bouton.
– Jonkheer H. van Bylandt met een Benz.
– A.J. Haniel met een Benz.
– Baron van Tuyll van Serooskerken met een Panhard & Levassor.
– M. de Rochemont met een Benz.
– J.H. de Beaufort met een de Dion Bouton.
De route liep van Den Haag naar Noordwijk, ongeveer 30 kilometer, waarbij de heren coureurs het relatief zwaar te voorduren hadden. Doordat het in de dagen voor de trial veel hard geregend waren veel onverharde wegen veranderd in modderpaden. Je zou de rit bijna kunnen bestempelen als een offroad event. De wegen in en rondom Den Haag waren goed te berijden, deze zouden alleen maar verergeren naarmate men richting Noordwijk reed. De wegen waren hobbelig en menig coureur kwam vast te zitten met zijn automobiel in de modder. Andere kregen ook last van technische mankementen.
Ondanks de tegenslagen kan de trial toch als een succes gezien worden in Nederland. Tijdens de rit, die in de lokale kranten was geadverteerd, stonden er veel belangstellende langs het parcours waar de automobielen langs kwamen. Aangekomen in Noordwijk bleek dat vooral de wagens van Benz en Panhard & Levassor het beste hadden gepresteerd. Waarbij de Dion-Bouton wagens moeite hadden met de onverharde wegen en de modderige paden. Eenmaal in Noordwijk werden de wagens gepoetst en weer tentoongesteld voor de geïnteresseerde. Waarna de heren coureurs weer genoten van een leuke avond.
Hoewel deze trial georganiseerd door de NAC wordt bestempeld als de eerste autosport event in Nederland, is dit niet het eerste event in Nederland. Datzelfde jaar, op 27 September, werd er een automobiel wedstrijd in Wateringen georganiseerd. Ook is er op 25 Juni dat jaar een race geweest van Amsterdam naar Aken. Echter, had deze race wel een hoop beperkingen binnen Nederland.
