Nederlandse

Nederlandse autosport events 19e eeuw

Dutch Autosport History Dutch race events

Amsterdam-Aken 25-06-1899 [Geannuleerd]
De eerst volgende race die was gepland was een race van Amsterdam naar Aken, deze race zou worden gehouden op 25 Juni. Inderdaad zou worden, want de race is uiteindelijk 12 Juni 1899 geannuleerd door de Nederlandse autoriteiten in die tijd.

De race was georganiseerd door de WestDeutschen Automobil-Club in Aken. Op 6 Juni 1899 kwam het bericht in de kranten dat men van plan was om deze race te organiseren. Zowel Nederlanders als Duitsers mochten deelnemen aan de race. De race zou beginnen om 7 uur ‘s-morgens in het centrum van Amsterdam. De deelnemers zouden onder verdeeld worden in twee categorieën. Categorie I betrof motoren waarbij een inleg van 20 Mark was vastgesteld. Categorie II betrof de automobielen die zouden deelnemen waarbij een inleg van 30 Mark was vastgesteld. In beide categorieën zouden medailles voor plaats I (300 Mark), Plaats II (150 Mark) & Plaats III(100 Mark) vergeven worden. De maximale tijd zou 14uur betreffen wat in die tijd nog redelijk was gezien de gemiddelde snelheid tussen de 40 á 50 km/h lag en dit een rit van 260KM betrof.

Helaas heeft de race nooit plaats gevonden. Ten eerste zou het te maken kunnen hebben dat deelnemers uit Duitsland eerst naar Amsterdam zouden moeten rijden en de deelnemers uit Nederland na gefinisht te zijn weer naar Amsterdam. Echter, was het grootste probleem was het ministerie van waterstaat.  Men was het niet eens met het feit dat de verkeersregels die toen golden zouden worden overtreden.

Vanuit het de Nederlandse Automobiel Club kwam een voorstel om de race alsnog door te kunnen laten gaan. Hun dachten dat een race van Amsterdam tot Aken geen positieve toevoeging zou zijn voor de acceptatie van de automobiel. Het voorstel van NAC was om hier een clubtoer van te maken tussen Amsterdam en Nijmegen. Dit houdt in dat de maximale snelheid 20km/h betreft.  Vanaf Nijmegen tot Aken zou dan een race worden gehouden. Helaas is ook dit niet gebeurt waardoor dit de eerste geannuleerde race zou zijn in Nederland.

Eerste Club Tocht N.A.C. 16-17 Juli 1899
De Nederlandse Automobiel Club, N.A.C., is opgericht op 3 Juli 1898 toen er in Nederland nog geen 100 auto’s rond reden. De bedoeling van de oprichting van de club was het bevorderen van de acceptatie van de automobiel op de Nederlandse wegen door de inwoners. Hun eerste echte event was een club tocht die hun hielden op 16 en 17 Juli 1899.

Op 16 Juli vertrokken 10 á 12 deelnemers, helaas is het exacte aantal niet te achterhalen, vanuit Utrecht richting Scheveningen. Deze route werd verreden via Amsterdam-Haarlem- Den Haag alvorens men aankwam in Scheveningen. Tijdens de eerste aantal kilometers was er al een van de auto’s uitgevallen dit veroorzaakte nogal een vertraging. Eenmaal aangekomen in Scheveningen werden de auto’s op de promenade tentoongesteld voor de geïnteresseerde.
Op 17 Juli vertrok de stoet vanuit Scheveningen weer richting Utrecht. Waarbij deze keer via een andere route werd gereden. Via Leiden reedt men naar Woerden en naar Utrecht.

Tagged